Update COVID-19: De cultuurcoronapremie, aanvullende compenstatiepremie,…

Beste ondernemer,
Beste klant,

We starten de week met een aantal nuttige items. We komen nog eens terug op de cultuurcoronapremie en spreken over de aanvullende compensatiepremie, het terugbetaalbaar voorschot voor de evenementensector en als laatste hebben we het over de consumptiecheque van 300 EUR.

 

De Cultuurcoronapremie

We kregen al heel wat vragen van zelfstandigen in bijberoep die actief zijn in de cultuur- of creatieve sector. Zoals je in onze vorige update kon lezen mag je bruto inkomen in het tweede kwartaal van 2020 niet meer bedragen dan 4877,16 euro. Om het totaal bruto inkomen te berekenen, telt men zowel voor zelfstandigen alsook werknemers het brutoloon, vervangingsinkomen en omzet als zelfstandige samen. Bijvoorbeeld: een DJ in bijberoep. Wanneer zijn inkomen als loontrekkende voor april, mei en juni groter is dan 4877,16 euro, komt hij niet in aanmerking. Viel hij  tijdens die periode bijvoorbeeld op technische werkloosheid en overschreed zijn uitkering de 4877,16 euro niet, komt hij WEL in aanmerking.
Kijk dus zeker zelf eens na of je hiervoor in aanmerking komt! Uiteraard komen ook hoofdberoepers in aanmerking die niet van de Hinder- of Compensatiepremie kunnen genieten & aan de voorwaarden voldoen.

 

De aanvullende compensatiepremie

Hieronder vinden jullie een overzicht van de steden en gemeenten die een aanvullende premie voorzien voor ondernemers die aanspraak maken op de Hinder- en Compensatiepremie:

Borgloon: Lokale handelaars en zelfstandigen gevestigd in Borgloon worden ook financieel ondersteund. Wie in aanmerking komt voor de corona hinderpremie krijgt een premie van € 500. Wie in aanmerking komt voor de corona compensatiepremie krijgt een premie van € 250

Brakel: Brakel ondersteunt de lokale ondernemers met een premie van € 500 als zij de Corona hinderpremie ontvangen. Wie in aanmerking komt voor de Corona compensatiepremie van € 3000 kan eveneens een premie van € 500 ontvangen. Wie in aanmerking komt voor de compensatiepremie van € 1500 kan € 250 aanvragen.

Brasschaat: Brasschaat voorziet een “Braspremie” voor de lokale ondernemers. Dit is een tegemoetkoming in de aankoop van veiligheidsmaatregelen voor ondernemingen die een corona hinderpremie ontvingen. De horeca kan maximum € 500 krijgen. De detailhandel en dienstensector kunnen maximum € 250 aanvragen.

Evergem: Evergem investeert € 400.000 in een ‘Warm Evergem bon’ voor inwoners en ondernemers. Alle bedrijven die een hinderpremie kregen, ontvangen een pakket bonnen ter waarde van € 200. Ondernemers die ten vroegste op 1 maart 2018 startten en die een hinderpremie kregen, ontvangen een pakket bonnen ter waarde van € 400.

Gingelom: De gemeente Gingelom voorziet een tussenkomst van € 500 voor ondernemingen die de corona hinderpremie kregen en € 250 voor ondernemingen die de corona compensatiepremie kregen.

Grimbergen: Ook Grimbergen heeft plannen om een aanvullende premie toe te kennen aan de ondernemingen en zelfstandigen die een Corona hinderpremie of Corona compensatiepremie ontvangen. Deze premie bedraagt 10% van de premie die door de Vlaamse overheid wordt toegekend. Voor de Corona hinderpremie is dit inclusief het bedrag van de sluitingspremie.

Ham: De gemeente Ham voorziet € 150 voor ondernemingen die een corona hinderpremie, corona compensatiepremie of overbruggingsrecht kregen.

Hamont-Achel: Hamont-Achel kent € 750 toe aan ondernemingen die de corona compensatiepremie kregen. Voor de ondernemingen die verplicht moesten sluiten lanceert de gemeente een cadeaubonsysteem onder de naam ‘HApplausjes’.

Ichtegem: Het lokaal bestuur van Ichtegem geeft een éénmalige premie van € 250 aan de handelaars die de deuren volledig of gedeeltelijk moesten sluiten omwille van het coronavirus. De ondernemingen en handelaars die de hinder- of compensatiepremie van VLAIO verkregen hebben, komen hiervoor in aanmerking.

Kalmthout: Kalmthout voorziet een premie van € 500 voor de ondernemers die de Vlaamse Corona hinderpremie krijgen.

Kortrijk: Kortrijk voorziet 3 premies die aanvullend zijn op de Vlaamse premies. De ReCapremie van € 1000 is er voor restaurants en cafés die recht hebben op de Corona hinderpremie. De Handelspremie van € 500 richt zich tot de andere handelszaken die verplicht dienden te sluiten aanvullend op de Corona hinderpremie. Met de Eventpremie van € 500 ondersteunt ze de ondernemingen uit de eventsector die de Corona compensatiepremie ontvingen.

Lokeren: De stad Lokeren geeft een vrijstelling van de algemene bedrijfsbelasting aan ondernemingen die de corona hinderpremie of de corona compensatiepremie kregen.

Nazareth: Nazareth geeft aan ongeveer 265 lokale bedrijven een toeslag van € 500 wanneer ze recht hebben op de corona hinderpremie. Aan ongeveer 150 handelszaken wordt € 250 gegeven wanneer ze recht hebben op de corona compensatiepremie. De toeslag wordt evenredig verminderd wanneer de premie niet volledig uitgekeerd wordt.

Oudenaarde: Oudenaarde lanceert een lokale ondersteuningspremie voor ondernemingen die de Vlaamse hinder- of compensatiepremie ontvangen hebben. De ondernemingen met een vestiging op het Oudenaards grondgebied kunnen een éénmalige lokale premie aanvragen van € 500 bij ontvangst van de hinderpremie en € 250 bij ontvangst van de compensatiepremie.

Schilde: Schilde voorziet voor o.m. lokale ondernemers die getroffen zijn door een sluiting een extra gemeentelijke toelage van € 500. Deze relancemaatregel is gekoppeld aan de Vlaamse corona hinderpremie voor ondernemers.

Waregem: Waregem biedt aan lokale zelfstandigen en ondernemingen in hoofdberoep, actief in de artistieke- en evenementensector en afgeleiden inclusief horeca, zelfstandig personenvervoer, kleinhandel, land- en tuinbouw, paramedische beroepen, reis- en recreatiesector of zelfstandige kinderopvang een toelage aan van € 750 als aanvulling op de Vlaamse corona compensatiepremie.

Zandhoven: Zandhoven geeft een extra hinderpremie van € 500 aan de bedrijven die verplicht moesten sluiten.

 

Terugbetaalbaar voorschot voor evenementensector

Omwille van het coronavirus is er nog steeds grote onzekerheid in de evenementensector. Vanaf september voorziet de Vlaamse overheid een terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren dat werkkapitaal creëert om nieuwe evenementen op te zetten en voor te bereiden vanaf najaar 2020.
– 1e oproep: in september voor events tot 31/12/2020
– 2e oproep: in november/begin december voor events in 2021

Terugbetaalbaar voorschot: 60% van de kosten met een minimum van 25.000 euro en maximum 800.000 euro (beperkt tot niet recupereerbare kosten en onvermijdbare facturen). (Kost van 2% voor de steunaanvrager)

Voor wie?
Ondernemingen en VZW’s met een operationele exploitatiezetel in Vlaanderen

Voor welke evenementen?
Die plaatsvinden in het Vlaams of Brussels Gewest

Wanneer moet de ondernemer het voorschot terugbetalen?
Als het event doorgaat moet de ondernemer het voorschot terugbetalen binnen de drie maanden na het event

Wanneer moet de ondernemer het voorschot NIET terugbetalen?
Het voorschot moet niet terugbetaald worden wanneer het event geannuleerd wordt omwille van de overheidsmaatregelen met betrekking tot COVID-19.

Enkele voorwaarden:

  • Een groene score van CERM-scan kunnen voorleggen
  • Rendabel business plan voorleggen
  • Over voldoende financiering beschikken

Klanten die hierover vragen stellen en alle voorwaarden willen weten, kunnen steeds bij ons terecht voor meer vragen.

 

De Consumptiecheque van 300 euro

Kom je als bedrijfsleider in aanmerking voor de consumptiecheque? Nee
FOD Financiën heeft deze week aan de unie van sociale secretariaten bevestigd dat consumptiecheques niet bestemd zijn voor zelfstandige bedrijfsleiders.